‘Baldersnäs’
Sveriges populäraste herrgårdar
Inför hösten kan det kännas skönt att bli ompysslad och boka en romantisk weekend med sin älskade. Att unna sig en avkopplande helg på en herrgård eller ett slott kan vara ett sätt att ladda inför jobb, skola och vardagens alla krav. På en herrgårdsweekend kan man i lugn och ro njuta av den historiska miljön, de sköna omgivningarna och av den lyxiga maten och servicen. Här följer en kort presentation av några av Sveriges mest populära herrgårdar.
Skebo Herrgård
Skebo ligger i hjärtat av Roslagen. Under många år hade kända artister och skådespelare sin tillflyktsort just hit och därför har några av dem fått rum uppkallade efter sig. Vad sägs om att sova i Lill-Babs, Agneta Fältskogs eller Jarl Kulles rum? Det ligger en vacker och rofylld park strax utanför. Parken gränsar till sjön Närdingen och här kan man ta sköna promenader eller kanske en roddtur före middagen. Herrgården är sedan 1700-talet och idag är det en plats för konferenser, bröllop och fester, herrgårdsweekend, spabehandlingar, mat och dryck, jakt och fiske och mycket mera. Herrgården har idag en ekologisk profil vilket betyder att all mat och dryck som serveras är ekologisk och så lokalproducerad som möjligt. Bondgården på andra sidan landsvägen levererar lamm och vilt kommer från jaktmarkerna omkring herrgården.
Baldersnäs herrgård
… är ett av Dalslands mest populära resmål. Herrgården har anor från de dalsländska järnbruken på 1800-talet men ägs sedan 2005 av den kända TV-profilen Ingvar Oldsberg. Baldersnäs ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands kanal. Här bodde tidigare bruksherren Carl Fredrik Waern. Hans intresse för engelsk parkkultur präglar omgivningarna än idag. Herrgården är öppen för konferenser, bröllop, fester med mera. I omgivningarna arrangeras också många olika aktiviteter. Det brukar hållas stora evenemang med kända artister, utställningar, musikarrangemang och målarkurser. Här kan du också bo och äta i magnifik herrgårdsmiljö. Antingen bor du i själva herrgården eller så kan du bo ”På spåret” i sovkupéer i tre uppställda järnvägsvagnar vid entrén till parken.
Roma Kungsgård
Roma Kungsgård är en herrgård som ligger på mellersta Gotland. Förutom herrgården ligger också ett kloster i närheten. Kungsgården är ett populärt utflyktsmål för gotlänningar och turister. Varje sommar ges teaterföreställningar i kyrkoruinen. Herrgården uppfördes på 1730-talet och Roma kloster uppfördes redan 1164 av cisterciensermunkar. Byggnaderna användes också för militära ändamål under andra världskriget och ett militärt flygfält byggdes då vid Roma. Roma glasbruk ligger också i närheten och där kan man prova glasblåsning och besöka fabriksförsäljningen, örtagården, handelshuset med hundratalet gotländska konsthantverkare, titta på gotländska konstutställningar och äta på värdshuset. Roma Kungsgård erbjuder mycket att se på under sommarhalvåret i äkta gotländsk miljö. Det är ett centrum för konst och hantverk och hela familjen kan hitta något att titta på och göra här. I värdshuset kan man äta gotländska specialiteter, fika och äta god sommarmat.
Gimo herrgård
Gimo ligger i Östhammars kommun. Herrgården byggdes under 1600-talet och huvudbyggnaden är riktigt magnifik. Den är uppförd i sten med två flyglar i samma plan. I Gimo har det funnits ett stort järnbruk och gården har hört till bruket. Under 1930-talet såldes gården för att användas av först Högerpartiet och därefter Moderaterna och Medborgarskolan som kursgård ända fram till 1985. Idag drivs Gimo herrgård som hotell-, restaurang och konferensanläggning. Den är känd för sina herrgårdsweekends och gården har även figurerat i TV-programmet Jeopardy, då ett av prisen för de tävlande har varit just en herrgårdsweekend på Gimo. Gimo herrgård är idag flitigt använd för bröllop och fester samt konferenser och möten. De erbjuder också välbesökta golfweekends, ridning, gourmetweekends, traditionellt midsommarfirande, julbord, julfirande, nyårsfirande, knutmässokarneval och valborgsfirande. Till Gimo herrgård är hela familjen välkommen året runt.
Skogaholms herrgård
… ligger på Skansen i Stockholm. Herrgården låg tidigare i Svennevads socken i Närke, men skänktes 1929 till Nordiska museet och flyttades då till Skansen. Skogaholms herrgård är ett välkänt exempel på hur en större herrgård ser ut. Den har separat flygel för köket (på grund av brandrisken) och för tjänstefolket. Gården är uppdelad i herrens avdelning till vänster i byggnaden och damens till höger. Salen innanför entrén har dolda dörrar i väggarna så att serveringspersonalen kunde passera obemärkt.
Herrgården har också en spökhistoria förknippad. Det sägs att en budbärare dödades på vägen från herrgården. Han hade med sig en läderväska fylld med pengar. Man misstänkte en tjänare från herrgården, men väskan kunde inte återfinnas. Den döda budbärarens kropp låg på herrgårdens vind och för att inte hans spöke skulle vandra ner i herrgården så målade man ett svart kors på dörren till vinden. Detta kors finns kvar än idag. När herrgården monterades ner och flyttades från Närke till Skansen så hittade man en tom läderväska gömd på vinden. Idag är herrgården öppen för allmänheten för att man ska få se hur det kunde se ut i en mellansvensk herrgård under 1700-talet. Byggnaden har gustaviansk inredning och det är spännande att få gå in i en historisk tid för en stund. Utanför herrgården finns fruktträdgård, köksträdgård och två paviljonger.