‘herrgård’

Aktiviteter på herrgårdar

Många av Sveriges herrgårdar är öppna för allmänheten och erbjuder konferensmöjligheter, restaurang och övernattningar. De flesta herrgårdarna kan också hyras för bröllop och större fester i en historisk och romantisk miljö. Många av herrgårdarna ordnar också aktiviteter och evenemang. Det kan vara marknader, firande av olika högtider, julbord, konstutställningar, teaterföreställningar och liknande.


Att fira valborg, midsommar eller jul på en herrgård i en traditionell miljö kan vara en spännande upplevelse. Då de flesta herrgårdar ligger i en vacker miljö erbjuder också omgivningarna till härliga naturupplevelser. Långpromenader är ett sätt att få ta del av de härliga omgivningarna, men en del herrgårdar erbjuder också ridning, golf, jakt eller fiske.

Att åka på herrgårdsweekend kan med fördel kombineras med spa och relax, då hela helgen kan ägnas åt att ta hand om sig själv, varandra och verkligen stressa av så långt bort från vardagens alla krav man kan komma. Herrgårdarna är ofta kända för sina kök, gourmetweekends och tre rätters middagar kan man njuta av på herrgårdar i alla delar av landet. Förutom allt detta så anordnar många herrgårdar andra spännande aktiviteter.

Golfweekend

Golfweekend på herrgårdar blir att mer polulära! Många herrgårdar samarbetar med närbelägna golfbanor och kan därmed erbjuda lyxigt boende på herrgård, frestande måltider i historisk miljö och högklassiskt golfspel på någon av golfbanorna i närheten. Allt ingår, från greenfee till kost och logi. Du har garanterad starttid på golfbanan och du behöver bara ombesörja en och samma bokning. Enkelt och bekvämt. Förutom att spela golf kan du passa på att utnyttja herrgårdens omgivningar till promenader, fiske, kanoting eller varför inte utnyttja herrgårdens spa och relax avdelning.

Gourmetweekend

För den som är intresserad av mat och dryck kan man få ett eldorado på en herrgårdsweekend med matinriktning. Det finns mycket att välja på, från fem rätters middagar till vinprovning. Andra spännande matupplevelser kan vara chokladprovning, champagneprovning, whiskeyprovning eller ostprovning. Gemensamt för alla matupplevelser är lyxen, här sparas inte på något. Herrgårdssupé och överdådig frukostbuffé ingår givetvis. Om du vill ut och röra på dig efter allt ätande kan du passa på att njuta av herrgårdens omgivningar, annars kan du slappna av i bastun eller bubbelpoolen efter maten.

Romantisk weekend

En herrgårdsvistelse är förstås som gjord för en romantisk upplevelse. Ta med din älskade och njut av varandra i den historiska och fascinerande miljön. Lämna laptop och mobiltelefon hemma och passa på att ägna er åt varandra under en lång, härlig helg. Det finns inget bättre för relationen än att få tid för varandra, att få prata utan att barnen avbryter, att få hålla om varandra utan att ha en tid att passa. En herrgårdsmiljö är naturligtvis också underbar för förlovning och bröllop. Eller för att fira er bröllopsdag. En romantisk weekend på herrgård blir ett minne för livet.

Lyxweekend

Ta med familjen eller bästa vännerna på en riktig lyxweekend på herrgård. Ni anländer till herrgården på fredagseftermiddag och bjuds då på afternoon tea med scones. Innan middagen kan ni prata och njuta av varandras sällskap och därefter bjuds ni på en frestande tre rätters middag. Ni bor i lyxiga rum där ni känner historiens vingslag. På morgonen blir ni bortskämda med en lyxig frukostbuffé. Under helgen finns det möjlighet till exempelvis golf, bastu, tennis, promenader, ridning, biljard, kanot, fiske eller chokladprovning. En lyxweekend är en perfekt present och ett utmärkt tillfälle att bli ompysslad tillsammans med sina nära och kära.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 6.0/10 (9 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Sveriges populäraste herrgårdar


  Inför hösten kan det kännas skönt att bli ompysslad och boka en romantisk weekend med sin älskade. Att unna sig en avkopplande helg på en herrgård eller ett slott kan vara ett sätt att ladda inför jobb, skola och vardagens alla krav. På en herrgårdsweekend kan man i lugn och ro njuta av den historiska miljön, de sköna omgivningarna och av den lyxiga maten och servicen. Här följer en kort presentation av några av Sveriges mest populära herrgårdar.

  Skebo Herrgård

  Skebo ligger i hjärtat av Roslagen. Under många år hade kända artister och skådespelare sin tillflyktsort just hit och därför har några av dem fått rum uppkallade efter sig. Vad sägs om att sova i Lill-Babs, Agneta Fältskogs eller Jarl Kulles rum? Det ligger en vacker och rofylld park strax utanför. Parken gränsar till sjön Närdingen och här kan man ta sköna promenader eller kanske en roddtur före middagen. Herrgården är sedan 1700-talet och idag är det en plats för konferenser, bröllop och fester, herrgårdsweekend, spabehandlingar, mat och dryck, jakt och fiske och mycket mera. Herrgården har idag en ekologisk profil vilket betyder att all mat och dryck som serveras är ekologisk och så lokalproducerad som möjligt. Bondgården på andra sidan landsvägen levererar lamm och vilt kommer från jaktmarkerna omkring herrgården.

  Baldersnäs herrgård

  Baldersnaes_… är ett av Dalslands mest populära resmål. Herrgården har anor från de dalsländska järnbruken på 1800-talet men ägs sedan 2005 av den kända TV-profilen Ingvar Oldsberg. Baldersnäs ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands kanal. Här bodde tidigare bruksherren Carl Fredrik Waern. Hans intresse för engelsk parkkultur präglar omgivningarna än idag. Herrgården är öppen för konferenser, bröllop, fester med mera. I omgivningarna arrangeras också många olika aktiviteter. Det brukar hållas stora evenemang med kända artister, utställningar, musikarrangemang och målarkurser. Här kan du också bo och äta i magnifik herrgårdsmiljö. Antingen bor du i själva herrgården eller så kan du bo ”På spåret” i sovkupéer i tre uppställda järnvägsvagnar vid entrén till parken.

  Roma Kungsgård

  Roma Kungsgård är en herrgård som ligger på mellersta Gotland. Förutom herrgården ligger också ett kloster i närheten. Kungsgården är ett populärt utflyktsmål för gotlänningar och turister. Varje sommar ges teaterföreställningar i kyrkoruinen. Herrgården uppfördes på 1730-talet och Roma kloster uppfördes redan 1164 av cisterciensermunkar. Byggnaderna användes också för militära ändamål under andra världskriget och ett militärt flygfält byggdes då vid Roma. Roma glasbruk ligger också i närheten och där kan man prova glasblåsning och besöka fabriksförsäljningen, örtagården, handelshuset med hundratalet gotländska konsthantverkare, titta på gotländska konstutställningar och äta på värdshuset. Roma Kungsgård erbjuder mycket att se på under sommarhalvåret i äkta gotländsk miljö. Det är ett centrum för konst och hantverk och hela familjen kan hitta något att titta på och göra här. I värdshuset kan man äta gotländska specialiteter, fika och äta god sommarmat.

  Gimo herrgård

  Gimo ligger i Östhammars kommun. Herrgården byggdes under 1600-talet och huvudbyggnaden är riktigt magnifik. Den är uppförd i sten med två flyglar i samma plan. I Gimo har det funnits ett stort järnbruk och gården har hört till bruket. Under 1930-talet såldes gården för att användas av först Högerpartiet och därefter Moderaterna och Medborgarskolan som kursgård ända fram till 1985. Idag drivs Gimo herrgård som hotell-, restaurang och konferensanläggning. Den är känd för sina herrgårdsweekends och gården har även figurerat i TV-programmet Jeopardy, då ett av prisen för de tävlande har varit just en herrgårdsweekend på Gimo. Gimo herrgård är idag flitigt använd för bröllop och fester samt konferenser och möten. De erbjuder också välbesökta golfweekends, ridning, gourmetweekends, traditionellt midsommarfirande, julbord, julfirande, nyårsfirande, knutmässokarneval och valborgsfirande. Till Gimo herrgård är hela familjen välkommen året runt.

  Skogaholms herrgård

  … ligger på Skansen i Stockholm. Herrgården låg tidigare i Svennevads socken i Närke, men skänktes 1929 till Nordiska museet och flyttades då till Skansen. Skogaholms herrgård är ett välkänt exempel på hur en större herrgård ser ut. Den har separat flygel för köket (på grund av brandrisken) och för tjänstefolket. Gården är uppdelad i herrens avdelning till vänster i byggnaden och damens till höger. Salen innanför entrén har dolda dörrar i väggarna så att serveringspersonalen kunde passera obemärkt.

  Herrgården har också en spökhistoria förknippad. Det sägs att en budbärare dödades på vägen från herrgården. Han hade med sig en läderväska fylld med pengar. Man misstänkte en tjänare från herrgården, men väskan kunde inte återfinnas. Den döda budbärarens kropp låg på herrgårdens vind och för att inte hans spöke skulle vandra ner i herrgården så målade man ett svart kors på dörren till vinden. Detta kors finns kvar än idag. När herrgården monterades ner och flyttades från Närke till Skansen så hittade man en tom läderväska gömd på vinden. Idag är herrgården öppen för allmänheten för att man ska få se hur det kunde se ut i en mellansvensk herrgård under 1700-talet. Byggnaden har gustaviansk inredning och det är spännande att få gå in i en historisk tid för en stund. Utanför herrgården finns fruktträdgård, köksträdgård och två paviljonger.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Julbord på herrgård

  För oss svenskar är det en tradition att gå ut och äta julbord tillsammans med kollegorna, släkt och vänner eller familjen strax före jul. Det svenska julbordet är unikt i sitt slag och består av en stor buffé med olika rätter som varieras beroende på region och traditioner. Julskinkan, glöggen och risgrynsgröten är något som brukar finnas på de flesta julbord. Även lutfisk, köttbullar, sylta, rödbetssallad och prinskorv är något som uppskattas av de flesta. Att äta julbord på herrgård kan vara en härlig upplevelse. Runt om i landet finns det många herrgårdar som erbjuder julbord i juletider. Det finns en del herrgårdar som har restaurang eller konferensmöjligheter och som öppnar upp portarna för ett storslaget julbord strax innan jul. Många herrgårdar anordnar också julmarknad under en eller flera helger i advent. Även luciatåg kan man få avnjuta på herrgård.

  Vid ett julbord herrgård kan du få njuta av allt som hör en gammaldags jul till. Den stora magnifika herrgårdsbyggnaden är smyckad med tomtar, julgran, adventsstjärnor och ljusstakar. Utomhus strålar den stora adventsgranen. Väl inne får du njuta av allt som hör julbordet till, det snålas inte på något. Mycket är hemlagat och ofta efter gamla recept som lagats på gården i generationer. Vad sägs om hemkryddad snaps, hemmagriljerad julskinka, alla möjliga slags sillsorter, dopp i grytan, olika slags ostar, lax, ål, strömming, syltor, patéer, pastejer, kallskuret kött, potatissallad, rödbetssallad, Janssons frestelse, revbensspjäll, rödkål, julkorv och kalkon. Till efterrätt finns den klassiska efterrätten Ris á la Malta, eller varför inte äppelkaka, chokladmousse eller fruktsallad. Självklart erbjuds också det klassiska julgodiset, ischoklad, knäck, pepparkakor, saffransbröd och konfekt till kaffet. Julbord på herrgård är något utöver det vanliga, ett härligt sätt att börja julhögtiden med.

  Man kan också kombinera julbord på herrgård med logi. Vad sägs om en julbordsweekend då man anländer på fredagseftermiddagen då man först varvar ner med lite bastu, bad i bubbelpoolen eller en härligt uppfriskande vinterpromenad. Därefter är man välkommen in till matsalen för att njuta av denna oförglömliga matupplevelse som julbord på herrgård ger. Övernattning sker i de mysiga, historiska rummen och på morgonen väntar en överdådig frukostbuffé. Efter en sådan helg är man redo att möta vardagens stress och krav med ett leende på hjärtat.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 6.8/10 (10 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: +1 (from 1 vote)

  SPA och relax

  Vem längtar inte efter att få ta det lugnt, stressa av och njuta av spa och relax? På en herrgårdsvistelse har du möjligheten att kombinera mysigt boende i historiska byggnader med en vistelse i naturskön, magnifik miljö. Sverige har gott om herrgårdar där du kan boka in en spa & relax upplevelse på herrgård. Under en helg eller under en hel vecka har du möjlighet att boka behandlingar, bada bubbelbad, basta, vila och promenera i de vackra omgivningarna. Du kan njuta av herrgårdens underbara frukostbuffé och om kvällarna serveras en tre rätters middag. Det här är ett minne för livet, något att boka in dig på tillsammans med din partner eller dina vänner.

  Spa & relax herrgård kan vara en oförglömlig upplevelse. Massage är en klassisk upplevelse för alla som längtar efter lite avkoppling och en mysig stund. Men det finns så många andra lyxiga upplevelser för kropp och själ. En dag på spa & relax herrgård med diverse behandlingar kan vara rena drömmen. På herrgården erbjuds inte bara massage utan massor av behandlingar, som lerinpackningar, alginpackningar, ayurvedisk massage, manikyr, pedikyr, ansiktsbehandling och massage med varma stenar. Du kan också få makeuprådgivning, färganalys, personlig coachning och personlig träning, vilket kan bli både en mysig och lärorik upplevelse.

  De flesta uppskattar att få upplevelser i present och det är jättebra att ge bort till dem som redan har allt eller som annars är svåra att köpa presenter till. Spa & relax på herrgård är något som de flesta blir glada över. Framförallt de som har en stressad vardag kan behöva en helg att bara ägna sig åt sig själv, ta hand om sin kropp och mysa i den härliga herrgårdsmiljön.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 4.5/10 (4 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: -1 (from 1 vote)

  Konferens på herrgård

  En herrgård är som gjord för en utmärkt konferensmiljö. De historiska byggnaderna och de vackra omgivningarna ger ett mysigt och avslappnat intryck. Inuti finns alla moderniteter som krävs för att skapa en professionell och minnesvärd konferens. Det finns gott om herrgårdar och slott i Sverige och framförallt i trakterna kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholm är en populär stad att hålla konferenser i, då huvudstadens utbud av mässor, evenemang och sevärdheter lockar deltagare från såväl stora som små företag. Det finns ett stort utbud av herrgårdar med konferensmöjligheter i närheten av Stockholm, oavsett om man behöver små eller stora lokaler. Om man hellre vill söka sig ut på landet finns det möjligheter till konferens herrgård i Sveriges alla delar. Herrgårdarna erbjuder såväl kost och logi som tillgång till konferenslokaler och utbildningslokaler. För de företag som enbart ska ordna dagkonferens så går detta ofta bra att kombinera med boende för de konferensgäster som behöver. De flesta herrgårdar ligger mycket naturskönt till och man kan kombinera konferensen med aktiviteter som spa, relax, bastu, jakt, fiske och promenader.

  Numera kan man använda sig av internetbokning för många konferensanläggningar och herrgårdar. På nätet kan man dessutom snabbt jämföra priser, läge, och bekvämligheter mellan de olika herrgårdarna och konferensanläggningarna. Dessutom kan man titta efter erbjudanden och kampanjer. På nätet kan du enkelt leta upp en herrgård som passar bra för just den konferens du ska ordna. Kanske vill ni hitta en vacker och prisvärd konferensherrgård i närheten av ert företag. Eller så vill ni passa på att kombinera konferensen med att ha riktigt roligt tillsammans med kollegerna. Ni kanske vill göra en upplevelse ihop, som att åka hundspann, rida islandshäst eller paddla kanot. Du kan välja att boka konferens på en herrgård centralt i storstäderna, mitt ute på landsbygden, i skärgården eller på fjället, det finns herrgårdar överallt.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Romantisk herrgårdsweekend


  En romantisk weekend på herrgård blir ett minne för livet. Varför inte bjuda med din älskade partner på en romantisk weekend vistelse på en herrgård eller på ett slott. Sveriges herrgårdar ligger oftast på de mest natursköna platser och det är perfekta omgivningar för att njuta av härliga långpromenader och varandras sällskap. En herrgårdsweekend går perfekt att kombinera med spa & relax på herrgård. Det blir en avkopplande och avstressande upplevelse som gör att ni kanske hittar tillbaka till nyförälskelsen och verkligen har tid att ägna er bara åt varandra i en anrik, vacker miljö.

  Under vistelsen på herrgården kan ni njuta av den historiska miljön, många av herrgårdarna är från 1700- och 1800-talen och en del är ännu äldre. Byggnaderna är anrika, rummen stora och vackra. Det brukar ingå härliga tre rätters middagar, en generös frukostbuffé och övernattning i mysiga dubbelrum. Det är också en perfekt present att ge bort ett presentkort på en romantisk herrgårdsweekend, framförallt småbarnsföräldrar som lever med mycket stress och krav i vardagen lär älska en sådan underbar present.

  En romantisk herrgårdsweekend kan också kombineras med mängder av olika aktiviteter på herrgård. Det kan vara mysiga aktiviteter som ni gör på tu man hand tex som att:

  • promenera i de vackra omgivningarna,
  • njuta av bubbelbad och bastu eller
  • spela golf på någon närbelägen golfbana.

  Många herrgårdar anordnar också olika upplevelseorienterade aktiviteter som chokladprovning, vinprovning, champagneprovning. Det finns även mer sportiga aktiviteter som tex jakt, hundspann eller ridning som i sköna naturmiljöer också kan bli romantiska herrgårdsaktiviteter.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 6.9/10 (7 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Erbjudanden