‘julbord’

Julbord på herrgård

För oss svenskar är det en tradition att gå ut och äta julbord tillsammans med kollegorna, släkt och vänner eller familjen strax före jul. Det svenska julbordet är unikt i sitt slag och består av en stor buffé med olika rätter som varieras beroende på region och traditioner. Julskinkan, glöggen och risgrynsgröten är något som brukar finnas på de flesta julbord. Även lutfisk, köttbullar, sylta, rödbetssallad och prinskorv är något som uppskattas av de flesta. Att äta julbord på herrgård kan vara en härlig upplevelse. Runt om i landet finns det många herrgårdar som erbjuder julbord i juletider. Det finns en del herrgårdar som har restaurang eller konferensmöjligheter och som öppnar upp portarna för ett storslaget julbord strax innan jul. Många herrgårdar anordnar också julmarknad under en eller flera helger i advent. Även luciatåg kan man få avnjuta på herrgård.

Vid ett julbord herrgård kan du få njuta av allt som hör en gammaldags jul till. Den stora magnifika herrgårdsbyggnaden är smyckad med tomtar, julgran, adventsstjärnor och ljusstakar. Utomhus strålar den stora adventsgranen. Väl inne får du njuta av allt som hör julbordet till, det snålas inte på något. Mycket är hemlagat och ofta efter gamla recept som lagats på gården i generationer. Vad sägs om hemkryddad snaps, hemmagriljerad julskinka, alla möjliga slags sillsorter, dopp i grytan, olika slags ostar, lax, ål, strömming, syltor, patéer, pastejer, kallskuret kött, potatissallad, rödbetssallad, Janssons frestelse, revbensspjäll, rödkål, julkorv och kalkon. Till efterrätt finns den klassiska efterrätten Ris á la Malta, eller varför inte äppelkaka, chokladmousse eller fruktsallad. Självklart erbjuds också det klassiska julgodiset, ischoklad, knäck, pepparkakor, saffransbröd och konfekt till kaffet. Julbord på herrgård är något utöver det vanliga, ett härligt sätt att börja julhögtiden med.

Man kan också kombinera julbord på herrgård med logi. Vad sägs om en julbordsweekend då man anländer på fredagseftermiddagen då man först varvar ner med lite bastu, bad i bubbelpoolen eller en härligt uppfriskande vinterpromenad. Därefter är man välkommen in till matsalen för att njuta av denna oförglömliga matupplevelse som julbord på herrgård ger. Övernattning sker i de mysiga, historiska rummen och på morgonen väntar en överdådig frukostbuffé. Efter en sådan helg är man redo att möta vardagens stress och krav med ett leende på hjärtat.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 6.8/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)
Erbjudanden